ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Νεάπολη 12 Οκτωβρίου 2021

Δ/νση: Πλατεία Ηρώων – Νεάπολη
Πληρ: Μπουτέρης Γεώργιος,
Τ.Κ. 230 – 53,
Τηλ. : 2734 3 60128
@: litamo@monemvasia.gr
ΠΡΟΣ:
1) Ιδιοκτήτες σκαφών όπου ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στα Αλιευτικά καταφύγια & λιμένες Πούντας, Αυλοσπήλου, Νεάπολης, Παλαιοκάστρου, Προφήτη Ηλία, Βελανιδίων, Μονεμβασίας, Γέρακα, Κυπαρισσίου, αλλά και σε άλλους λιμενίσκους.
2) Καταστηματάρχες Χερσαίας Ζώνης Νεάπολης & Μονεμβασίας

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων στους λιμένες αρμοδιότητας μας».
Με αφορμή το νέο επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας που πιθανόν να πλήξει τη περιοχή μας, με την ονομασία ΜΠΑΛΛΟΣ από την Πέμπτη (14-10-2021), μέχρι και την Παρασκευή (15-10-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ριπαίους ανέμους τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπο θα είναι θυελλώδεις, εφιστούμε την προσοχή στους χρήστες των λιμένων προς αποφυγή ατυχημάτων.
Όσοι ελλιμενίζουν σκάφη σε λιμένες αρμοδιότητας μας, καθώς και οι χρήστες λιμενικών εγκαταστάσεων όπως προσέξουν τα ακόλουθα:
1. Προσδέσουν άμεσα και με ασφάλεια τα ελλιμενιζόμενα σκάφη.
2. Εξασφαλίσουν την στεγανότητα των σκαφών τους από τα νερά της βροχής, και την εισροή θάλασσας από τον κυματισμό.
3. Διατηρούν ελεύθερους τους χερσαίους χώρους για την παροχή βοήθειας αναπαιτηθεί.
4. Απομακρύνουν από τα κρηπιδώματα και προβλήτες υλικά και αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται, και μπορεί να εισέλθουν στην θάλασσα με κίνδυνο να προκαλέσουν ναυτιλιακό ατύχημα.
5. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
6. Παραμένουν σε ετοιμότητα όταν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα για την ασφάλεια των σκαφών τους και τη συνδρομή βοήθειας.
7. Σκάφη που ελλιμενίζονται σε λιμένες όπου έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, ( Αλιευτικό καταφύγιο Προφήτη Ηλία) και έχουν προκληθεί ζημιές, να τα απομακρύνουν από τις θέσεις αυτές.
8. Να αποφεύγουν να διασχίζουν άσκοπα προβλήτες και κρηπιδώματα κατά την διάρκεια ισχυρών ανέμων, καταιγίδων και βροχοπτώσεων.

Καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Νεάπολης, Μονεμβάσιας αλλά και στους αιγιαλούς και παραλίες, όπως λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:
1. Ασφαλίσουν τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, διαφημιστικές και πληροφοριακές πινακίδες, καθώς και άλλα αντικείμενα που τυχόν μπορεί να παρασύρει ο άνεμος και να προκαλέσουν ατύχημα.
2. Τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες που δεν χρησιμοποιούνται όπως
απομακρυνθούν, και τοποθετηθούν σε ασφαλές μέρος.
3. Αποφυγή παραμονής κάτω από δέντρα, τα οποία λόγο των δυνατών ανέμων μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν ατυχήματα.
4. Καταστηματάρχες που έχουν στέγαστρα στους παραχωρούμενους χώρους, να φροντίσουν για τον καθαρισμό των οροφών των στεγάστρων, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η παροχέτευση των νερών της βροχής.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.emy.gr.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΙΝΗΣ ΗΛΙΑΣ